Literatura i pensament


Literatura i pensament: Aprendre a llegir i a escriure assaig.

 

Professor: Joan Cuscó.

Horari: dilluns de 19 a 21 h.

Data d’inici: 13 de febrer de 2017.

Durada: 30 hores (15 sessions).

Preu: 190 euros.

 

 

Descripció del curs

En el que podríem anomenar el “sistema literari català” la poesia, el teatre i la novel·la hi tenen un paper principal. No li té, però, l’assaig. Per què? Els motius són diversos i caldrà veure’ls al llarg del curs.

 

L’assaig és un gènere que se situa entre la poesia i el “tractat” filosòfic. Un gènere que en la cultura catalana es va desplegar sobretot al llarg del segle XX però que té una història molt més llarga i interessant dins la cultura europea. Un gènere vinculat amb els grans moments d’eclosió de l’humanisme modern  i contemporani. Un gènere divers i plural, com bé denota el seu naixement ja que vingué al món de la mà de Michel de Montaigne, David Hume i Francis Bacon.

 

Al llarg del curs intentarem copsar la singularitat i la vàlua de l’assaig com a gènere filosòfic des de tres vessants: la seva història, la seva lectura i la seva escriptura. Això vol dir que treballarem com llegir i com escriure assaig tenint ben present la seva història i els principals autors catalans que l’han conreat. Ho farem amb una bona combinació de teoria i de pràctica.

 

En una societat cada cop més fragmentada i abocada als fanatismes, als populismes i als odis cal reivindicar l’assaig per la seva capacitat de fer pensar, de construir i d’educar. A més, com a  país, i d’acord amb el moment en què vivim, cal conèixer i assumir el nostre llegat assagístic per encarrilar bé el demà.

 

En el transcurs del curs llegirem i analitzarem fragments d’assaig (de Joan Fuster, Rodolf Llorens, Eugeni d’Ors, Xavier Serra, Antoni Tàpies, Francesc Pujols,…); estudiarem els aspectes formals i històrics d’aquest gènere (a partir de Bacon, Hume, Montaigne, Ferrater Mora, Terricabras, Tusón,…); escriurem i analitzarem petits assaigs; i ens introduirem en la bibliografia general sobre el tema (i trencar alguns dels tòpics maliciosos amb què se sol caracteritzar l’assaig).

 

Si vols rebre informació pots adreçar-te a la llibreria l’Odissea o escriure un correu electrònic a l’adreça: odissealletres@gmail.com